Record voor Salvador Dali.

Door: Geert Muylaert

Salvador Dali - Portrait of Paul Eluard Moderne kunst en moderne meesters kunnen mij weinig tot niets bekoren. Maar zoals zo vaak is er een uitzondering op de regel : Salvador Dali ! Langzaam maar zeker beginnen zijn uitmuntende maar tevens krankzinnige werken waanzinnige prijzen te halen op de internationale kunstmarkt. Vorige week werd er opnieuw een recordprijs gehaald voor de Spaanse surrealist. Het werk “Portrait de Paul Eluard” werd vorige week in het Londense Veilinghuis Sotheby’s afgehamerd voor een bedrag van 15,9 miljoen euro.

Paul Eluard was niet alleen het alter ego van de negentiende eeuwse Franse dichter Eug?ne Emile Paul Grindel (en stichter van de surrealistische beweging in die periode), hij was ook de ex-man van Salvador Dali’s vrouw Gala ! Als eerbetoon aan Paul Eluard werd bovenstaande werk een paar jaar later gemaakt nadat de schilder/rokkenjager met zijn vrouw ging lopen …

Het minste wat je van de Catalaanse schilder/artiest kan zeggen is dat hij alles behalve normaal was in zijn doen en laten. Zijn oeuvre wat hij heeft achtergelaten (vooral qua hoeveelheid) is echter fenomenaal, maar ook subtiel, origineel en vaak ronduit grandioos. Maar was de man nu geniaal of gek ?

Er doen veel waanzinnige verhalen de ronde over Salvador Dali. Het volgende wil ik jullie niet onthouden : voor een galerijhouder moest hij een tiental werken op bestelling maken. Op een mooie dag belde de man aan de deur. Salvador deed open … en besefte dat hij zijn opdracht was vergeten. Kom binnen en zet u … maar ik moet eerst even dringend naar het toitet ! Met zijn doeken, tuben verf en borstels ging hij naar de badkamer. Hij gooide diverse tubes verf op de doeken en begon vervolgens met een douchesproeier de kleuren te vermengen. Op deze wijze maakte hij op een paar minuten 10 werken ! Nadien plaatste hij de schilderijen in zijn atelier. Vervolgens ging hij de ongeduldige galerijhouder halen om het resultaat van zijn noeste arbeid te laten bewonderen. Deze was sprakeloos en in extase … maar bovenal ontgoocheld omdat hij nog een tijdje moest wachten omdat de werken nog niet droog waren !

Beste Croesusvolgelingen : ??n van bovenstaande werken zou ondertussen verkocht zijn voor 5 miljoen euro. Als jullie het mij vragen : Salvador Dali was een geniale gek !

Gepubliceerd: 16 februari 2011 in Kunst & Antiek.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags