Rijk worden kan je op veel manieren … (2)

Door: Geert Muylaert

We hebben er liefst 92 jaar moeten op wachten. Maar eindelijk heeft Duitsland zijn volledige oorlogsschuld WO I afbetaald. Je zou verwachten dat deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij gaat, maar behalve een klein artikeltje in de krant is er niet veel informatie over te vinden. Nochtans, het is een bizar verhaal en ? wie werd er uiteindelijk schatrijk van het verfoeide Verdrag van Versailles (1919). De tegenstanders van Keizer Wilhelm ???

Tijdens dit werd Europa opnieuw ingedeeld na de Eerste Wereldoorlog. Duitsland moest in dat verdrag de verantwoordelijkheid voor de oorlog erkennen, alle koloni?n en een deel van de koopvaardijvloot en spoorwegmateriaal afstaan. Ook moest het de gebieden Elzas-Lotharingen, Eupen, Malm?dy, een deel van Sleeswijk-Holstein, Posen, West-Pruisen en Opper-Silezi? afstaan. Duitsland mocht ook geen dienstplichtig leger meer hebben.

Naast al die voorwaarden moest er ook voor 132 miljard goudmark (bijna 70 miljoen euro) aan herstelbetalingen gebeuren aan Frankrijk en Belgi? om hen schadeloos te stellen. Deze betalingen mochten gespreid worden betaald om de Duitse economie niet teveel te belasten.

Veel Duitsers vonden het Verdrag een vernedering, en dan vooral Adolf Hitler die deze dwaling eens zou rechtzetten

De afbetaling van de schuld is tijdens en na de Tweede Wereldoorlog stopgezet. In 1953 werd in Londen afgesproken dat Duitsland na een eventuele hereniging tussen oost en west nog rente over de periode 1945 tot 1952 zou moeten terugbetalen. Destijds leek de kans op hereniging toch erg klein. Het zou alleen gaan om rente over leningen die de geallieerden waren aangegaan op basis van de herstelbetalingen.

Vanwege de offici?le hereniging in 1990 begon Duitsland zes jaar later opnieuw met de terugbetaling. Het laatste bedrag werd afbetaald op de Nationale Dag van de Eenheid op 3 oktober. Het was slechts een voetnoot ?

Beste Croesusvolgelingen : saillant detail is dat de 69,9 miljoen euro die is betaald niet naar de oude tegenstanders van keizer Wilhelm ging, maar naar private investeerders. Dat komt omdat men in de jaren tachtig van mening was dat de Duitse hereniging zou uitblijven ! De waardepapieren werden voor een habbekrats verkocht, vaak als historisch curiosum aan verzamelaars. Een paar jaar later was de hereniging van Oost- en West-Duitsland een feit ? en de kassa begon te rinkelen !

De Duitse schuld uit de Tweede Wereldoorlog is al sinds 1988 afgelost.

Gepubliceerd: 26 november 2010 in Geschiedenis.

Reacties

7 reacties.

Reactie door Jef de Beursari - 26 november 2010 om 16:55

goudmark ?

Was de D Mark toen nog gekoppeld aan het goud ?

Reactie door Geert Muylaert - 26 november 2010 om 18:49

Dat is stof voor een volgende artikel !

Reactie door Trikki - 27 november 2010 om 21:35

Tot waar moeten de bezitters van die certificaten zich wenden voor de uitbetaling?

Reactie door Vincent - 27 november 2010 om 21:37

Ik veronderstel tot een bepaalde Duitse overheidsinstelling.

Reactie door Louise - 27 november 2010 om 21:38

Of tot een bank die destijds aan de uitgifte van dit waardepapier heeft meegewerkt.

Reactie door Vincent - 27 november 2010 om 21:40

Die zal sindsdien dan waarschijnlijk al enkele keren van naam veranderd zijn …

Reactie door Trikki - 27 november 2010 om 21:43

Zelfs van de BUBA – Bundesbank was toen nog lang geen sprake.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags