Risico van aandelen
Door: Frank DeclerckHet is algemeen bekend dat wie belegt vooral slechts oog heeft voor de hoeveelheid winst die hij kan halen in een zo kort mogelijke tijd. Dit gaat van mensen die supersnel rijk willen worden tot gematigden die al blij zijn als ze een deftig pensioen kunnen opbouwen. Toch vind ik dit niet de juiste instelling. Vooraleer ook maar 1 euro te beleggen, zou de vraag moeten zijn: Welk risico loop ik met mijn belegging? Eerder had ik al een artikel gewijd aan het risico karakter van obligaties, bij aandelen is het vanzelfsprekend nog belangrijker.
Of je nu 1000? te beleggen hebt of 1000000?, in se blijft het karakter van aandelen beleggen hetzelfde, we onderscheiden drie gevallen:
1. Cash aankoop van aandelen: normaal risico van aandelen
Je moet er van uitgaan dat je de volledige inleg kan verliezen. Ieder aandeel heeft de “potentie” om tot nul terug te vallen. Wie aandelen Fortis, Bear Stears of GM in bezit had, weet er van mee te praten. Je kan op 2 manieren beleggen: een goede= zonder emotie en een slechte. Bij deze laatste laat je de verkoop of aankoop afhangen van je gevoel op het moment dat je handelt. Heel vaak laten beleggers dan hun verliezen oplopen en kunnen geen afscheid nemen van hun positie. Ze maken er dan een langetermijn (verlieslatende) positie van i.p.v. de wellicht bedoelde snelle winst.
Toch kan ook de emotieloze belegger zware verliezen lijden. Deze belegger koopt en verkoopt aan -op voorhand bepaalde-? koersen door stops en limieten in te bouwen. Toch heeft ook hij hier niet alles in de hand. Wat als een aandeel geschorst wordt en later aan een fractie van de koers weer opent (Fortis)? Wat als er een gap is tussen de vorige sluitingskoers en de openingskoers die ver onder de stop ligt? Vooraf goed weten waar de risico’s liggen, geeft een beter inzicht in mogelijke verliezen.
2. Aankoop van aandelen op margin: verhoogd risico
Stel dat je aandelen koopt met 50% cash en de rest op margin. Hiermee cre?er je een hefboomeffect waarbij het rendement verdubbelt ten opzichte van 100% cash. Dit lijkt alweer zeer verleidelijk. Je kan dus dubbel zoveel aandelen aanhouden voor dezelfde investering. De andere, niet onbelangrijke, kant van de medaille, is dat waar bij punt ??n, je enkel je volledige investering kunt verliezen, nu een meervoud kunt verliezen naargelang van het percentage margin je gebruikt. Met dit verhoogd risico geen rekening houden, is daarom ook een zware fout.
3. Het shorten van aandelen: ongelimiteerd risico
Hierbij beleg je omgekeerd: Je verkoopt eerst aandelen die je niet hebt en koopt ze nadien terug. Deze methode is ideaal bij een dalende beurs: je koopt ze dan namelijk goedkoper terug dan je ze verkocht hebt, waardoor een winst ontstaat, je blijft namelijk aan de wet: verkoop hoog en koop laag voldoen.
Aandelen verkopen die je niet hebt, is iets bizar. Eigenlijk leen je eerst die aandelen bij je broker. Deze broker gaat ze halen bij een andere klant die deze aandelen bezit. Dit is pervers, want de nietsvermoedende belegger wordt hierdoor gerold. Terwijl de belegger aandelen koopt in de hoop dat ze stijgen, worden ze door de broker/shorter gebruikt om de prijs naar beneden te krijgen doordat ze verkocht worden. Wie tegen dit soort praktijken is, kan zoals ik, laten weten dat je niet toelaat dat je aandelen gebruikt worden voor het shorten.
Voor het shorten van aandelen heb je een margin account nodig. Hierdoor moet er al een belletje rinkelen. Wie aandelen verkoopt, ontvangt cash op zijn rekening. Doordat aandelen onbeperkt kunnen stijgen, is ook het mogelijk verlies onbeperkt, je moet ze immers op een bepaald moment terugkopen. Hierbij kan ook de belegger die met stops en limieten werkt weeral verrast worden door gaps (zie 1). Daarom zal de broker margin eisen die boven het ontvangen verkoopbedrag zal stijgen om dit risico in te dekken.
Conclusie: Aandelen behoren tot een hoog risicoprofiel. Gekochte aandelen met cash hebben een gelimiteerd verlies (uw volledige inleg), gekochte aandelen on margin hebben een gelimiteerd verhoog verlies (uw volledig inleg maal de margin) en geshorte aandelen kennen een zeer hoog risicoprofiel met ongelimiteerde verliezen. E?nmaal zich volledig bewust van de risico’s, kan men zich concentreren op de winsten die er zeker te behalen zijn.
Reacties
20 reacties.Reactie door Vincent - 31 augustus 2010 om 21:23
“Wie tegen dit soort praktijken is, kan zoals ik, laten weten dat je niet toelaat dat je aandelen gebruikt worden voor het shorten.”
En helpt dat dan ?
Ook pensioenfondsen lenen trouwens hun aandelen uit aan speculanten die deze gebruiken in het kader van short selling.
Reactie door Frank Declerck - 31 augustus 2010 om 21:38
Vincent,
De meeste brokers bieden die mogelijkheid. Ik ben het eens met u dat dit wel moeilijk te controleren is.
Reactie door Vincent - 31 augustus 2010 om 22:21
En bij pensioenfondsen al helemaal niet. Ik weet 100% zeker dat deze (ook in Belgie !) aandelen uitlenen aan partijen die deze dan gebruiken om “? la baisse” te handelen. De vergelijking met “je eigen ruiten ingooien” is dan ook snel gemaakt.
Reactie door Geert Muylaert - 31 augustus 2010 om 22:23
En bij Dexia kan je een schoollening tot maximaal 10.000 Euro krijgen aan het gunsttarief van 13 % …
Reactie door Meneer de schoolmeester - 31 augustus 2010 om 22:31
En op hun spaarboekjes krijg je 1.3% rente …
Reactie door Frank Declerck - 31 augustus 2010 om 22:42
Geld lenen aan 1,3% (spaarders) of 1% (Europese centrale bank) en terug uitlenen aan 13%, dat is pas risicoloos beleggen!
Reactie door Meneer de schoolmeester - 31 augustus 2010 om 22:54
En indien nodig kan de belastingbetaler ook zijn steentje bijdragen zoals in 2008 …
Reactie door De Schoolmistes van de Marollen - 31 augustus 2010 om 22:56
En de belastingbetaler kan nu zijn eigen geld terug lenen aan slechts 13% …
Reactie door Vincent - 31 augustus 2010 om 22:59
En ondertussen beginnen de politici meer en meer te spreken over een hogere belasting op beurstransacties …
Reactie door Louise - 31 augustus 2010 om 23:00
Zou die dan ook gelden van Goldman Sachs……….?
Reactie door Louise - 31 augustus 2010 om 23:01
*voor GS…..
Reactie door Vincent - 31 augustus 2010 om 23:02
Naar het schijnt sluiten de marktenzalen van Goldman Sachs elke handelsdag af met winst … Dat moet een ferme “Croesusbascule” zijn die zij daar hebben …
Reactie door J.Hommeles - 1 september 2010 om 07:58
Inmiddels hebben zowel welzijnszorg als de minister van onderwijs die Dexia lening gecontesteerd. We wisten het natuurlijk allang maar eigenlijk zijn de bankiers maar ordinaire struikrovers. H??l spijtig dat we daar niet buiten kunnen.
Reactie door Geert Muylaert - 1 september 2010 om 17:19
Het is dankzij het ingrijpen van de overheid (lees met geld van de belastingbetaler) dat Dexia is overeind gebleven. Stank voor dank dus met hun woekerlening waarvan de 13 % in z??r kleine lettertjes is geschreven en waar je goed moet achter zoeken. Ik zal alvast bij hen nooit klant worden. Dat ze maar andere idioten zoeken …
Reactie door Frank Declerck - 3 september 2010 om 19:09
Dexia moet blijkbaar enorm besparen. Ondanks een verschil van meer dan 10% rente op hun leningen, hebben ze blijkbaar nog veel verliezen goed te maken.
Reactie door Geert Muylaert - 4 september 2010 om 07:20
en uiteindelijk is het personeel dan zoals gewoonlijk de dupe …
Reactie door Meneer de schoolmeester - 4 september 2010 om 16:53
Dan kunnen wij schoolmeesters toch rustiger slapen ’s nachts … Je mag de grootste onnozelaar zijn, vast benoemd worden is de enige vereiste om levenslang van werk verzekerd te zijn …
Reactie door Vincent - 4 september 2010 om 16:54
En er zijn ook mensen die zichzelf van werk verzekeren (lees: niet op de kap van de belastingsbetaler) !
Reactie door Dorie - 12 september 2010 om 18:17
Iedere dag de straat oversteken dat is mijn grootste risico dat ik loop. Nu ja lopen, t’is eerder al mankend de straat overstrompelen.
Reactie door Geert Muylaert - 31 augustus 2010 om 21:15
Je kan ook de paardenkoersen wedden met beperkt risico zoals vandaag in Waregem …