Schijn bedriegt, update
Door: Frank DeclerckUPDATE 3/1/2011
De reden waarom er een blokje over is bij de tweede tekening is misleiding! Ik had beweerd dat bovenstaande figuren 2 gelijke driehoeken zijn. Dat zijn ze echter helemaal niet. Bovenstaande driehoeken zijn helemaal niet gelijk, integendeel het zijn zelfs geen driehoeken. Bovenstaand geval is een typisch voorbeeld van misleiding en afleiding. Ik heb het over driehoeken, ze zien eruit als driehoeken en iedereen aanvaardt dit. Tevens wordt u afgeleid zoals iedere goochelaar of illusionist dat doet. Ik vestig de aandacht op de gekleurde figuren in de driehoek en trek uw aandacht weg van de driehoek zelf.
Als u de “pseudo” driehoeken nog eens goed bekijkt, merkt u dat bij de bovenste figuur de schuine zijde ietsje afbuigt naar onder (doorzakt), terwijl bij de onderste figuur deze schuine lijn ietwat bol naar boven staat. Beide afwijkingen zijn miniem maar wel groot genoeg om net de oppervlakte te vormen van 1 blokje. Zie hieronder:
2/11/2011
Dat mensen zich graag laten ringeloren wisten ze al in het oude Rome want ze hadden al een spreekwoord voor “Schijn bedriegt”. Op de beurs is het niet anders. Manipulatoren zijn heer en meester omdat het zo lucratief is. De volledige beurshandel is niets anders dan een spelletje winst en verlies. Tegenover iedere koper staat een verkoper. De winst voor de ene zal het verlies van een andere zijn. Zeker in de derivatenhandel is de uitkomst helder: Het is een pure zero-sum game. Daarom dat er zoveel manipulatie is. Er is nauwelijks gemakkelijker geld te verdienen dan met deze manier. Vele banken doen het, worden er voor veroordeeld, betalen een smoes en manipuleren terug verder.
Manipulatie, het is des mensen.? Een mooi voorbeeld om te bewijzen hoe gemakkelijk manipulatie is, is het misleiden van uw zintuigen. Hieronder vindt u een reeks optische tekeningen,? die? u volledig de verkeerde kant opsturen.
1. Onmogelijke figuren
De almaar stijgende trap:
De onmogelijke kubus
De onmogelijke driehoek
2. De caf?muur illusie: Gelooft u mij als ik zeg dat de horizontale lijnen evenwijdig lopen?
3.? De Ponzo? en Ebbinghaus illusie: De 2 gele lijnen zijn even lang en de rode cirkels zijn even groot
4. Fotografische trucjes
5. Iets zien wat er niet is: Je denkt dat er een witte driehoek is die bleker is dan de achtergrond terwijl dit helemaal zo niet is.
Als laatste object: Hoe verklaar je dat bij deze 2 driehoeken je door de gekleurde figuren van plaats te verschuiven, je bij de onderste een blokje over hebt? Probeer dit eerst eens zelf op te lossen alvorens het internet af te dweilen naar de oplossing.
Zie bovenaan!
Gepubliceerd: 3 januari 2011 in Derivaten, Fraude & Bedrog.
Tags: bedrog, illusie, manipulatie
Reacties
7 reacties.Reactie door Frank Declerck - 2 januari 2011 om 12:01
Wij zijn vandaag wel al 2 januari, h?! Trouwens als geheelonthouder heeft u daar toch geen last van 😉
Reactie door Roger Scepticus - 2 januari 2011 om 13:11
Ja,
Dat manipuleren is een echte pest. Wat doe je ertegen als kleine man? Zorgen dat je je broek niet scheurt aan al dat gemanipuleer en voor de rest je eigen ding doen en zo weinig mogelijk naar die massamedia luisteren en al zeker niet naar bankadviezen.
Die caf?muur illusie is wel een goeie. Je denkt al dat je zat bent in dat caf? alvorens je ook maar 1 pint hebt gedronken.
Reactie door Vincent - 2 januari 2011 om 15:02
Zeer leuk artikel ! (maar inderdaad wel goed dat je gewacht hebt tot 2 januari zodat maag en lever eerst wat konden herstellen 🙂 )
Ik weet ook uit eerste hand (van iemand die er persoonlijk aan heeft meegewerkt) dat de Belgische inflatiecijfers (index) gemanipuleerd worden. Uiteraard is dit in de meeste andere landen niet anders …
Over de gekleurde driehoeken zal ik eens diep nadenken ! Deze doen mij terugdenken aan de T-puzzel van Nonkel Achille …
Reactie door Geert Muylaert - 2 januari 2011 om 17:03
Hopelijk heb je nog al uw tanden …
Reactie door Trikki - 3 januari 2011 om 21:48
Die kromming is met het blote oog zo goed als onzichtbaar.
Reactie door Frank Declerck - 3 januari 2011 om 22:27
Trikkie,
Alle goocheltrucs zijn onzichtbaar 🙂
Toch komt die kromming overeen met een volledig blokje. Je kan altijd klikken op de figuur en dan de toetsen Ctrl en + samen indrukken tot de figuur groot genoeg is tot het uw volledig computerscherm vult. Je ziet dan duidelijk dat er 2 knikjes zijn op de punten die getekend zijn bij de derde figuur.
Reactie door Geert Muylaert - 2 januari 2011 om 11:58
En dat n? een nieuwjaarskater …