Verdwijnt het grote Belgi? na 2000 jaar van de kaart?

Door: Frank Declerck

Nu het opnieuw hommeles is in het staatshuishouden klinkt de roep om “Belgi? Barst” weer luider. Langs de ene kant jammer, omdat hiermee een volk dat reeds meer dan 2000 jaar bestaat, letterlijk van de kaart wordt geveegd.

(Gallia) Belgica ten tijde van Caesar had als ondergrens de Seine (Parijs) en als oost- en noordgrens de Rijn (met onder andere Trier als hoofdstad).? Keizer Augustus ging zelf nog een stapje verder: Niet alleen een groot stuk van Nederland en Frankrijk, maar ook het westelijk deel van Duitsland tot aan Zwitserland werd bij Belgica gevoegd.

Gallia Belgica, was ??n van drie gebieden van Gallia, waarvan Caesar ooit zei: De Belgen zijn “de dappersten onder de Galliers en vooral het minst verwijfd”. Dit zouden de Romeinen tot hun eigen schande ondervinden: Zowel de Nervi?rs als de Eburonen (Belgische stammen) brachten meermaals grote schade aan de Romeinse legers (in 54 v. Christus o.a. 15 Romeinse cohorten).

Veel later (16de eeuw) was Belgica synoniem voor de Lage Landen (17 provinci?n). Het klinkt gek, maar Nederland was ooit Belgi?.? Na de splitsing sprak men van Belgica Foederata= ongeveer het huidige Nederland en Belgica Regia= het huidige Belgi? (grosso modo).

De term Belgica verdween voor de Noordelijke Nederlanden en bleef enkel bestaan voor het hedendaagse Belgi?. Hoewel niemand het nog noemt, blijven zowel de Vlamingen als de Nederlanders de Lingua Belga spreken! Kwestie dat u het weet.? 🙂

Gepubliceerd: 4 september 2010 in Geschiedenis.
Tags:

Reacties

14 reacties.

Reactie door Astro Loog - 4 september 2010 om 18:21

Wie goed de sterren kan lezen, weet dat Belgi? verdoemd is. Als je alle horoscopen van de koningen op een rij zet, besef je hoe Belgi? steeds aan een zijden draadje hangt. Op een vrijdag als preformateur uw ontslag aanbieden, is tevens not done. Dit is gewoon de sterren uitdagen. Ik voorspel dat het nog heel lang zal duren alvorens Belgi? een nieuwe regering heeft. Zeker is dat het niet meer voor deze maand is. Voil? dat zijn genoeg voorspellingen voor vandaag.

Reactie door Vincent - 4 september 2010 om 19:55

Astro Loog,
Hoe hoog schat u de kans in dat wij dit jaar nog eens naar de stembus zullen moeten trekken … ?

Reactie door Astro Loog - 4 september 2010 om 20:01

Als er geen onverwachte komeet meer passeert voordat het nieuwe maan is in oktober, zullen noch de Belgen noch de Nederlanders dit jaar naar de stembus hoeven.

Reactie door Geert Muylaert - 4 september 2010 om 20:08

Op z??r oude munten kan je soms ook Belgica lezen. Verder mag je niet vergeten : les menapiens de l’escaut …

Reactie door Geert Muylaert - 5 september 2010 om 12:30

Dat komt ervan na een miserabele vertoning van “de stomme van Portici” …

Reactie door Frank Declerck - 5 september 2010 om 12:38

En wie gaat er nu voor de “stomme” spelen als Belgi? uit??n valt? Of spelen ze allemaal voor de “stomme”?
Ik ben al lang een voorstander voor een Confederaal Belgi?. Al zeer lang hebben de meeste Vlaamse partijen dit ook in hun partijprogramma gezet. Waarom horen we ze niet meer daarover? Het is nota bene Reynders die dit idee weer nieuw leven inblaast!
Er moet toch ook een meerwaarde zitten in Belgi?, deze gebruiken en tevens iedere gemeenschap zijn ding laten doen, moet toch mogelijk zijn?

Reactie door Geert Muylaert - 5 september 2010 om 17:47

Gelukkig moeten wij dit “probleempje” niet oplossen …

Reactie door Geert Muylaert - 5 september 2010 om 18:20

Dat is precies een plaatje uit de “Historia reeks” !

Reactie door Geert Muylaert - 5 september 2010 om 20:33

Je had vroeger afzonderlijk Artis en Historia-punten.
Later zijn deze gefusioneerd en nu is dat helaas opgedoekt.
Deze prent komt uit de Historia-reeks.

Reactie door Dorie - 12 september 2010 om 18:10

Ik ben al heel oud maar van Belgica heb ik nog nooit gehoord. Wel van Belga, het sigarettemerk, maar die zijn veel te duur om te kopen. Als ik niet genoeg peukjes vind, dan koop ik ??nmaal per jaar een zakske toebak. E?n groot feest is het dan.

Reactie door Vincent - 24 september 2010 om 21:25

Zuiver economisch zou het een goede zaak zijn moesten Vlaanderen en Nederland “fuseren” …
Wallonie zou wel een minder goede zaak doen door met Frankrijk een geheel te vormen.
Het Duitstalige gedeelte van Belgie zou de allerbeste zaak doen door zich bij Duitsland te voegen (het Wirtschaftswunder).

Wat dan met Brussel ? Het idee van LDD om hiervan een soort Europees “Washington DC” te maken is alvast het overwegen waard …

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags