Voor u ook een sigaar uit de eigen doos ?

Door: Geert Muylaert

http://jopinxt.files.wordpress.com/2009/03/sigaar-2.jpgEen beloning krijgen is leuk, en uzelf belonen kan ook tof zijn. Maar wat wanneer iemand u beloont met uw eigen centen ? Hoe denkt u daar dan over ? Nochtans dit gebeurt vaak !

Een bedrijf dat winst maakt heeft de keuze uit 2 mogelijkheden om hiermee iets te doen. De winst kan opnieuw ge?nvesteerd worden of ze kan uitbetaald worden aan de aandeelhouders die allen voor een stuk(je) mede eigenaar zijn. Het is de laatste tijd BONTON om dividenden te promoten, en zelfs maandelijks via een zoveelste betaalde grandioos beursadvies een aanzienlijk bedrag te ontvangen op uw rekening ! Maar is dat als belegger wel een goede zaak ?

Van mijn Nonkel Achille was geweten dat hij ook aandelen bezat, doch van dividenden moest hij absoluut niks weten. Voor hem was dat met simpel boerenverstand een truc uit de doos ! Als verstokte pijp- en sigaarroker kweekte hij zijn eigen toebaksplanten (waar hij liefst g??n tax op betaalde), en rolde zelf zijn dikke sigaren ?

Beste Croesusvolgelingen, dividenden zijn een vergiftigd geschenk met een mooie strik rond. Het is net zoals een sigaar nemen uit de eigen doos. En als alle sigaren of sigarkes zijn opgerookt heb je enkel nog een mooi leeg kistje. U bent dan als belegger letterlijk en figuurlijk ?DE SIGAAR? ! Of denken jullie daar anders over en is een dividend g??n sigaar uit de eigen doos ? Moeten er nog sigaren zijn ?

http://carriere.blog.nl/files/2010/03/oude-man.gifHet ?Achilleke? van de week.

Waar rook is, is vuur zei Nonkel Achille, en hij deed zijn sigaar branden aan een dampende p?stront !

Gepubliceerd: 26 juni 2010 in Beurs.

Reacties

4 reacties.

Reactie door Frank Declerck - 26 juni 2010 om 14:49

Je kan de winst natuurlijk ook aan de reserves toevoegen (wat bijna alle niet-beurgenoteerde bedrijven doen).
Het strafste verhaal is dat van telenet:
“De Mechelse kabelgroep Telenet verhoogt haar schulden met 825miljoen, om 5 tot 8euro per aandeel te kunnen uitkeren aan haar aandeelhouders.”. In dit geval wordt dus het bedrijf letterlijk gepluimd en leeggezogen ten voordele van de aandeelhouders.

Reactie door Vincent - 26 juni 2010 om 15:25

Dividenden zijn vooral een geschenk voor de overheid (belastingen).

Het inkopen van eigen aandelen door een bedrijf is m.i. een v??l beter alternatief …

Heeft er iemand een idee waarom beursgenoteerde bedrijven toch zo vaak voor dividenden kiezen ? Is dat om fiscale redenen ?

Reactie door Fr. Vrancke - 26 juni 2010 om 15:34

Uw nonkel Achille had groot gelijk. Vooral bij buitenlandse aandelen is het een groot schandaal wat er daar af gaat aan belastingen.

p.s. Amai, een doosje La Aurora Preferidos, om dat te kunnen betalen mag je al veel couponnekes (locaal dialect voor dividend) getrokken hebben!

Pingback door Dividenden en de “taxman” … » www.CroesusForum.com – Croesus beurs- en beleggersforum - 27 maart 2011 om 18:28

[…] … Niet iedereen is hier een even grote fan van en sommigen interpreteren het als “een sigaar uit eigen doos“. Zelf vind ik dat er niets mis is met het principe dat een bedrijf (een deel van) de winst […]

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags