Vrouwen praten te veel! Waarheid of geklets?

Door: Frank Declerck

We kennen ze wel die vooroordelen over vrouwen en mannen:

Vrouwen vertellen alles in geuren en kleuren, terwijl mannen zo sec mogelijk willen zijn.

Vrouwen zeuren, terwijl hun wederhelften nooit luisteren.

Vrouwen kunnen geen kaart lezen en lopen verloren van zodra ze de straat uit zijn.

Mannen kunnen niet over hun gevoelens praten.

Ook in het beleggen wijst men verschillen aan tussen mannen en vrouwen.

Iedereen weet dat sommige van die verhalen fel overdreven zijn. Langs de andere kant lijken deze oude wijsheden niet uit te roeien en menen velen dat ze toch een kern van waarheid bevatten. Is dat ook zo en vooral is daar een wetenschappelijke basis voor?

Het meest mysterieuze orgaan van de mens zijn de hersenen. Beetje bij beetje worden de geheimen van de hersenen ontrafeld maar we zijn er nog lang niet. Bij het denkproces weten we dat er drie belangrijke delen zijn: De linker hersenhelft, de rechter hersenhelft en de hersenbalk. Deze laatste verbindt beide hersenhelften zodat er wisselwerking ontstaat ertussen, waardoor er prikkels van de ene naar de andere kant worden gestuurd.

Nu blijkt deze hersenbalk globaal gezien bij vrouwen iets dikker te zijn dan bij mannen. Hoe dikker, hoe meer interactie tussen beide helften. Dit heeft geen invloed op de intelligentie, vrouwen zijn dus niet slimmer dan mannen of omgekeerd (hiermee is deze discussie afgesloten), maar wel op de manier van denken.

Bij het denken neemt de linkerhelft vooral het rekenen, spreken en schrijven, logisch denken en oplossen van vraagstukken voor zijn rekening. De rechter hersenhelft neemt dan de verwerking van vormen en beelden, kleuren, muziek, ritme en ori?ntatie op zich.

Door de smallere hersenbalk bij de mannen kunnen we spreken dat mannen relatief meer met 1 hersenhelft denken en doen, terwijl vrouwen meer met beide hersenhelften dit doen door de grotere interactie. Merk op dat dit geen alles of niets situatie is, maar eerder een marginale parameter, die zorgt voor de kleine verschillen in denken tussen vrouw en man.

Wat is het resultaat hier nu van: Mannen produceren hun taal meer vanuit hun logische linkerhelft en is ze meer op feiten gebaseerd. Daar vrouwen zich meer beroepen op hun beide helften, is hun taal effectief meer gespekt met kleuren, geuren en vormen. Op studie gebied krijg je dan het verschijnsel dat mannelijke leerkrachten vinden dat meisjes te langdradige antwoorden geven, terwijl vrouwelijke leerkrachten dan weer van jongens vinden dat ze te beknopt zijn.

Ook wat betreft ori?ntatie beroepen mannen zich vooral op hun geheugen. Ze kunnen geconcentreerd een kaart lezen en prenten deze in hun hoofd. Vrouwen hebben het dan gemakkelijker als ze zich kunnen ori?nteren op gebouwen en opmerkelijke plaatsen (vormen en kleuren)?? samen met de wegenkaart. Dit heeft dus helemaal niets met intelligentie te maken maar met de manier van denken. Vrouwen zullen zich daardoor ook veel meer details herinneren omdat ze? meer “bruggen” gelegd hebben tussen beide hersenhelften. Dit onderscheid heeft echter nog een vervelend neveneffect:? Vrouwen zijn geneigd om te veel te zoeken achter de uitspraken van een man (zien zaken die er niet zijn), terwijl deze laatste dan weer te “nai?f” (ziet niet wat er wel is) is bij het interpreteren van woorden van een vrouw.

Het is duidelijk dat de “ontginning” van ons brein nog een lange weg af te leggen heeft. Toch klaart het beeld meer en meer op hoe ons brein werkt en 1 zaak is duidelijk: waar een computer beperkingen kent qua opslagcapaciteit, blijkt dit bij de mens oneindig te zijn. Hoe meer er in zit, hoe meer er nog bij kan.

Gepubliceerd: 24 november 2010 in Varia, Wetenschap & Technologie.
Tags: , ,

Reacties

8 reacties.

Reactie door Cyriel Dentich - 24 november 2010 om 21:24

Met de wijven niks dan last …

Reactie door Vincent - 24 november 2010 om 22:39

En zou een dikkere hersenbalk (en dus meer interactie tussen beide hersenhelften) nu goed of slechts zijn voor beleggers?

Reactie door Trikki - 24 november 2010 om 22:40

Ik denk slecht! EMoties en logisch nadenken kan je best niet mengen.

Reactie door Vincent - 24 november 2010 om 22:41

Daar zit iets in. Zeker bij actief traden is discipline (emoties onder controle houden) zeer belangrijk.

Reactie door Louise - 24 november 2010 om 22:44

Ik werk als tradester 😉 🙂 en feit is, was en blijft dat er vooral mannen dit beroep uitoefenen. Daarom zijn ze er natuurlijk niet automatisch beter in.

Reactie door Frank Declerck - 24 november 2010 om 23:17

De opsplitsing tussen linker en rechter hersenhelft in het artikel handelt enkel over het denkproces, niet over emoties of andere processen. Het denken in beide helften speelt zich af in het bovenste gedeelte van de hersenen (de hersenschors). De emoties (lachen, wenen,…) zitten dieper wat men de gevoelslaag of limbisch systeem noemt.
Verder heb je nog de kleine hersenen en de hersenstam. Deze laatste zit helemaal onderaan en is het controlecentrum: ademhaling, hartpomp, automatische reacties zoals je hand terugtrekken als je het verbrandt, enz. De kleine hersenen zijn onderdeel van het zenuwstelsel. Alcohol heeft bijvoorbeeld invloed op de kleine hersenen. Het verlies van evenwicht bij overmatig gebruik is een gevolg daarvan.

Reactie door Marijke Uitdebroeck - 25 november 2010 om 09:56

Seksisten ! Ik doe ook aan Trading en kan m’n hoofd prima boven water houden als vrouw.

Reactie door Luc lcdnlf - 25 november 2010 om 12:41

Vrouwen zijn over het algemeen bekwamere bedrijfsleiders en beleggers, zo meen ik te mogen weten.

Mannen, jullie hoeven jullie niet te verontschuldigen dat je man bent. Vrouwen, jullie hoeven jullie niet verontschuldigen dat jullie vrouw zijn. Mannen hebben vrouwen nodig en vrouwen hebben mannen nodig. Degenen die niet iemand van het andere geslacht nodig hebben, krijgen geen kindjes op natuurlijke wijze. Dat zeg ik allemaal zonder waardeoordeel.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags