“Waar is dat feestje ?”
Door: VincentWaar is dat feestje ? Op de beurs !!!
Beste Croesuslezers,
Sinds eind augustus 2010 (tot op de dag correct voorspeld door ons) zijn de aandelenmarkten vrijwel in een rechte lijn gestegen.
Hieronder een grafiek van de S&P 500 en de DAX. Respectievelijk een toonaangevende Amerikaanse en Europese beursindex.
Voor swingtraders, die er van uitgaan dat koersvorming een aaneenschakeling van stijgingsgolven en dalingsgolven is, kan een dergelijk koersverloop “dodelijk” zijn. Uiteraard is dit “golfverloop” nog steeds waar te nemen, maar de dalingsgolven zijn zodanig miniem dat er moeilijk tot niet op te handelen is.
Voor buy and hold beleggers en trendbeleggers of -traders is het huidige soort markt echter ideaal.
Toch is een stijging zonder noemenswaardige correcties niet gezond te noemen. Vele gereputeerde technische analisten verwachten (voorlopig tevergeefs) reeds geruime tijd een significante correctie op de aandelenmarkten. Deze zijn namelijk sterk overgekocht (overbought) en vele technische signalen waarschuwen voor een daling. Voorlopig lijkt de markt al deze signalen te negeren. Een mogelijke verklaring is de manipulatie (rechtstreeks of onrechtstreeks) door o.a. de FED. Op termijn zorgt dergelijke manipulatie echter steeds voor onevenwichten en wordt een nieuwe “flashcrash” bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk.
Voor de lange termijn blijf ikzelf in ieder geval bullish. Zowel op basis van fundamentele analyse (verlies van vertrouwen in fiatgeld + inflatie) als technische analyse. In september 2010 schreef ik reeds:
Volgens de LANGE TERMIJN Croesusbascule staan wij MET AAN ZEKERHEID GRENZENDE WAARSCHIJNLIJKHEID aan het begin van een Bullmarket ! Naar alle waarschijnlijkheid zullen de beurzen tot in of na 2012 stijgen.
Het antwoord op de vraag van de Pitaboys (“Waar is dat feestje ?”) is dan ook duidelijk: OP DE BEURS !
Beste Croesuslezers: hoe gaan jullie om met een beurs die nu reeds bijna 6 maanden slechts ??n richting uitgaat (hoger) ? Hoe lang gaat dit “feestje” volgens jullie nog blijven duren ?
Reacties
15 reacties.Reactie door Vincent - 20 februari 2011 om 18:57
Klopt, maar voor de lange termijn verkies ik aandelen (bedrijven) omdat die in tegenstelling tot grondstoffen kunnen groeien en dividenden kunnen uitkeren.
Ik las recent het volgende in de steeds interessante nieuwsbrief van Hendrik Oude Nijhuis:
Na inflatie bezien levert het oppotten van voedsel namelijk nauwelijks enig rendement op. In re?le termen bezien is voedsel – en dat geldt tevens voor grondstoffen meer in het algemeen – vandaag de dag nog even duur als in 1850 (!). Toen telde de wereld net iets meer dan 1 miljard inwoners, nu bijna 7 miljard…
Om je koopkracht in stand te houden kunnen grondstoffen dus wel dienstdoen.
Reactie door Luc lcdnlf - 20 februari 2011 om 21:02
Al maar meer en meer betrouw ik deze hause voortdurend minder. In mijn ogen wordt het hele zootje omhoog gemanipuleerd. Bij aandelen is dat gegeven bijna gemeengoed, maar ik denk dat ook de grondstoffen, met uitzondering van edelmetalen en van olie omhoog worden gemanipuleerd.
Er komt onrust in landen als Egypte en je ziet de koersen noch dalen, noch stijgen, nadat zij zes maanden onafgebroken hebben gestegen… raar.
Zonder dat ik bewijs of echte aanwijzingen heb, ik ben geen lid van wikileaks, denk ik dat de grondstoffenhause te verklaren is door de economische oorlog tussen China en Amerika. China weigert zijn munt re revalueren. Amerika treft China op haar zwaktste plek. Ongeveer alle grondstoffen moeten de Chinezen invoeren. Zorgt dat dat te duur wordt en ze hebben inflatie aan hun been, met als gevolg heel wat sociale onrust.
Dat het voor onrust in het midden-oosten zorgt is een onaangenaam en ongewenst neven-effect.
Uiteraard kan ik het helemaal mis hebben.
Reactie door Vincent - 20 februari 2011 om 21:31
Luc,
In uw hypothese zal China gedwongen worden om de wisselkoers van de yuan te laten stijgen zodat hun geimporteerde inflatie afneemt.
Misschien is een belegging in Chinese yuan (eventueel zelfs een “carry trade”?) dan wel aan te raden …
Reactie door Vincent - 20 februari 2011 om 21:41
Het belangrijkste rentetarief op de CNY is blijkbaar de SHIBOR (Shanghai InterBank Offered Rate):
SHIBOR is officially released to public on Jan. 4th, 2007. Day count: ACT/360 The fixing is published daily at 11:30am. The following 16 banks make daily quotation: Agricultural Bank of China, Bank of Beijing, Bank of China, Bank of Communications, Bank of Shanghai, China Construction Bank, China Everbright Bank, China Merchants Bank, CITIC Bank, Guangdong Development Bank, HSBC Shanghai, Hua Xia Bank, Industrial & Commercial Bank of China, Industrial Bank Co Ltd, Shanghai Pudong Development Bank, Standard Chartered Bank Shanghai.
Reactie door Vincent - 20 februari 2011 om 21:44
Voorlopig is de overnight rente op Chinese yuans nog niet hoog genoeg voor een carry trade: http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=SHIFON:IND
Reactie door Dol Kijwe - 26 februari 2011 om 10:37
Tijd dat Eegc z’n biljoenen vaten gaat aanboren 😉
Reactie door Geert Muylaert - 26 februari 2011 om 12:13
Waar het hart van vol is, loopt de mond van over …
Reactie door Dol Kijwe - 26 februari 2011 om 12:54
En zelf ben je h??l stillekes geworden…en, you don’t walk alone.
Reactie door Vincent - 26 februari 2011 om 13:45
Erik: Wordt olie duurder of de dollar (fiatgeld) minder waard? Ongetwijfeld beiden maar als dalend vertrouwen in fiatgeld een belangrijke reden is kunnen de beurzen van mijn part blijven stijgen (liever stukje van een bedrijf kopen dan geld aanhouden in waardeloos papier).
Reactie door Dol Kijwe - 27 februari 2011 om 12:23
No pain no gain ..
Reactie door Vincent - 27 februari 2011 om 12:50
Die stijging is ideaal om de ontwikkeling van alternatieven (auto’s op gas, electriciteit, …) een duwtje in de rug te geven. Misschien electrische auto’s met de draadloze technologie van Nikola Tesla ? Een batterij wordt dan op slag overbodig …
Reactie door Dol Kijwe - 27 februari 2011 om 13:56
Lijkt mij ook ’n h??l goed duwtje in de rug. Overigens zit Libya nog niet aan 2% van de wereld productie en men zou dat dus gemakkelijk moeten kunnen opvangen. Maar neen, men gebruikt dit liever als ’n stok om de hond te slaan en de prijs op te drijven ??
Reactie door Louise - 20 februari 2011 om 18:54
In de grondstofprijzen is het ook een feesje 😉