Waar is de ontbrekende frank ?

Door: Geert Muylaert

Drie mensen gingen uit eten en kregen na hun maal een rekening van 30 F gepresenteerd, waarvan ze, volgens afspraak, ieder 1/3 zouden betalen. Ze gaven de ober ieder 10 F, onwetend van het feit dat de ober de rekening nog eens nagerekend had en tot de slotsom gekomen was dat de rekening maar 25 F bedroeg. Op dat ogenblik kwam de gedachte bij de ober op dat 5 F zich niet exact liet delen door drie, en trouwens de klanten wisten niet eens dat er een fout was gemaakt !

Hij liep dus naar de tafel terug, bood zijn verontschuldigingen aan en gaf elke klant 1 F, terwijl hij de resterende 2 F zelf in zijn zak stak.

Beste Croesusvolgelingen, de drie mensen hebben nu ieder 9 F betaald, bij elkaar is dit 27 F, en de ober heeft 2 F in zijn zak, een totaal van 29 F. Toch gaven ze de ober aanvankelijk 30 F ! Waar is de ontbrekende frank gebleven ? :-(

Gepubliceerd: 3 november 2011 in Geld & Financiën.

Reacties

8 reacties.

Reactie door gerrit - 4 november 2011 om 11:01

Geert je bedoelt vanwaar komt die twee frank uit het niets zoals banken dat doen, die cre?ren ook geld uit het niets.

Ze hebben elk 9 frank betaald is 27 frank + de twee frank van de ober heeft een totaal van 29 frank. Maar de drie heren hebben ook nog eens elk een frank van de ober teruggekregen en dat maakt dan een totaal van 32frank.

Dus vanwaar komt die twee frank????

Afin, het is maar hoe je het beredeneerd h?. Zo kan ik het hier beredeneren dat je ook terug exact 30 frank hebt hoor… 🙂

greetz

Reactie door Vincent - 4 november 2011 om 13:10

Dit komt mij wel bekend voor …

http://www.croesusforum.com/confessies-van-jef-de-beursarier-1/

Reactie door Geert Muylaert - 4 november 2011 om 13:53

Nu herinner ik mij dat ook. Bovenstaande vraagstuk zit ook in het archief van Achille, en ik wist dat ik onlangs iets dergelijks had gelezen, maar kon het niet echt thuisbrengen.

Reactie door Geert Muylaert - 4 november 2011 om 13:57

Het antwoord van Achille op het vraagstuk is volgende : de suggestie dat de genoemde sommen bij elkaar 30 F dienen te zijn is onze. De gasten hebben in totaal 27 F uitgegeven, waarvan 25 F voor het eten was en 2 F voor de ober. Dus dat vraagstuk is dan ook al h??l oud !

Reactie door Vincent - 4 november 2011 om 16:15

Zitten de oplossingen van de vraagstukken ook in het archief of niet?

Reactie door Vincent - 4 november 2011 om 16:17

Dit vraagstuk geeft ook weer hoe de inflatie heeft toegeslagen … 30 frank = 75 eurocent. Daarvoor krijg je nu in het beste geval nog een waterke van de kraan …

Reactie door Geert Muylaert - 4 november 2011 om 16:54

In het archief zitten honderden raadsels en puzzels, alles door elkaar. Er zijn veel oplossingen, maar niet voor alles, of ik heb alleszins nog niet overal de kip bij het ei kunnen leggen. In de veronderstelling dat het ooit mogelijk zou zijn. Zo is er ook een cryptogram waar ik pas deze zomer de oplossing van heb gevonden door telkens opnieuw logisch en simpel na te denken. Dit cryptogram zal ook in het forum komen.

Reactie door Geert Muylaert - 4 november 2011 om 16:55

30 Frank anno 1930 – 1950 was wel een bedrag waar je iets kon mee aanvangen.

Geef uw reactie

CFD TRADING
+INTERNET PRIVACY


GRATIS PRODUCTEN


Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags