Waarom wordt er geld gespaard in een spaarvarken ?

Door: Geert Muylaert

http://www.seiu-ultcw.org/assets/assetcontent/db6b8a73-bcd2-44c8-97f7-ccbd037079c3/7f06529a-96fa-4a76-ab16-9dbdaa6fcd1b/3d36e3f6-714d-488c-bbb7-bf8b0db226bf/1/piggy_bank.JPG Het symbool van sparen is een spaarvarken. Doch dit deed pas zijn intrede na het jaar 1600. De eerste verwijzing naar een varken en sparen in Europa is te zien op schilderijen van Pieter Breughel De Oude. Van het gekeelde varken ging toen niets verloren. Behalve het vlees, vet en bloed werden ook de beenderen gerecycleerd om bvb. speelgoed van te te maken, vooral fluitjes. Ook de ingewanden gingen niet verloren. Deze werden gebruikt voor trippen en saucissen. En dan had je ook nog de varkensblaas !

Deze werd grondig met water gereinigd, en vervolgens opgevuld met hooi. Nadien werd deze te drogen gehangen op de schelf (onder het dakgebinte van de hooi- strozolder). Na een paar maanden was de varkensblaas verlederd en uiterst geschikt om als toebakblaas te gebruiken of als portemonnaie ! Zo had je dan in Europa de eerste verwijzing naar het varken en sparen.

Later (na 1600) werd het spaarvarken synoniem voor geluk. In Duitsland is het ook de reden om met Nieuwjaar een varken te schenken. Het is ook een traditie om bij de geboorte van een kindje een geboortevarken te geven als gelukbrenger voor de baby. Halfweg voorgaande eeuw speelden de banken op dit gebruik handig in door spaarvarkentjes te overhandigen aan de trotse ouders van pasgeborenen. Uiteraard deden de banken dit totaal onbaatzuchtig ?.

De allereerste verwijzing naar een varken als symbool van vruchtbaarheid, geluk en welvaart gaat terug naar de periode van de farao?s in het oude Egypte. Met Nieuwjaar schonk men vaak een amulet in vorm van een zeug (vrouwelijk varken)In het oude Egypte werd Nieuwjaar niet gevierd op 1 januari zoals wij het kennen. De Egyptenaren hadden aanvankelijk een jaar van 360 dagen, verdeeld in drie jaargetijden: overstroming van de Nijl, winter en zomer. Elk van deze jaargetijden was verdeeld in vier maanden van elk 30 dagen die geen namen hadden maar genummerd waren. Voor de Egyptenaren was er een nieuw begin op het moment dat de Nijl begon te overstromen. Het water van de Nijl zorgde namelijk voor nieuwe gewassen. Van het oude Egypte zijn vieringen bekend, maar dan in september. In onze huidige kalendertelling uiteraard want die hadden zij toen nog niet.

http://s3.amazonaws.com/pixmac-preview/piggy-bank-will-crash.jpg

Beste Croesusvolgelingen : wie onder jullie heeft er ook nog een spaarvarken dat vroeg of laat wordt kapot geslagen ? Nonkel Achille was ook de trotse bezitter van een spaarvarken, dat evenwel nooit is kapot geklopt ! U leest hier morgen zijn boeiende verhaal.

Gepubliceerd: 4 december 2010 in Wetenschap & Technologie.

Reacties

Eén reactie.

Reactie door Vincent - 4 december 2010 om 18:18

Interessant artikel !

In mijn “spaarvarken” zit nog een bedrag in AUD (aangekocht in het kader van mijn reis naar Tasmani?). In EUR is dit bedrag sindsdien reeds bijna 30% meer waard geworden door wisselkoersfluctuaties !

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags