Wijzen de eerste 5 handelsdagen de weg voor de rest van het jaar ??? – Deel 2

Door: Vincent

De eerste 5 beursdagen van 2011 zitten er op ! De S&P 500 noteerde gisteren bij de slotbel 1,10% hoger dan tijdens de slotbel op 31/12/2010.

Is goed begonnen half gewonnen ?

Als we 60 jaar aan historische koersdata mogen geloven wel …

Vorige week onderzocht ik deze oude beursmythe en de conclusie was duidelijk:

in 71,67% van de gevallen is de richting (hoger/lager) van de beurs na 5 handelsdagen gelijk aan de richting waarin de beurs op 31/12 zal afklokken

Voor de ge?nteresseerden: om de richting te bepalen werden de koersen van de vijfde en laatste handelsdag vergeleken met de slotkoers van de laatste handelsdag van het vorige jaar.

Uit nieuwsgierigheid heb ik dezelfde oefening eens hermaakt met niet alleen de vijfde, maar ook andere handelsdagen. Hieronder de resultaten:

De mythe dat zelfs de eerste beursdag reeds een indicatie geeft voor de rest van het jaar is dus fors overroepen.

Het ziet er wel naar uit dat 2011 een goed beursjaar zal worden. Zoals jullie weten wijzen ook fundamentele (afnemend vertrouwen in fiatgeld, zie hier) en technische analyse op stijgende koersen. Met technische analyse bedoel ik vooral onze eigen Croesusbascule. Zoals ik in september 2010 reeds schreef:

Volgens de LANGE TERMIJN Croesusbascule staan wij MET AAN ZEKERHEID GRENZENDE WAARSCHIJNLIJKHEID aan het begin van een Bullmarket ! Naar alle waarschijnlijkheid zullen de beurzen tot in of na 2012 stijgen.

Degenen die nog twijfelen aan de voorspellende waarde van onze artikels moeten zeker dit eens lezen.

Conclusie: vrijwel ALLES (waar wij belang aan hechten) wijst op een per saldo stijgende beurs in 2011.

Zijn jullie het met ons eens ? Of niet ?

Gepubliceerd: 8 januari 2011 in Aandelen, Beurs.
Tags:

Reacties

24 reacties.

Reactie door Frank Declerck - 8 januari 2011 om 18:04

Ik zal hier maar hetzelfde posten als op een ander forum:

De eerste vijf handelsdagen of beleggen volgens astrologie, beiden zijn methodes die voortspruiten uit een experimentele gegevensverzameling. Men denkt een verband te zien, en men trekt conclusies. Verder stelt men liefst niet al te veel vragen.
Wie op een wetenschappelijke basis verder onderzoek doet, stelt zich een eerste vraag:

Wat is het verband tussen de beursbeweging van de eerste handelsdag, de eerste handelsweek of maand en het einde van een jaar? Want allen worden gebruikt om te voorspellen. Louter formeel gezien, is er geen verband. Waar in het begin van het jaar de gegevens van 2010 en de toekomstverwachtingen van 2011 spelen, is dit op het einde van het jaar de gegevens van 2011 en de toekomstverwachtingen van 2012. Dus geen direct verband.

Als je niet direct een fundamenteel verband ziet, is er misschien wel een andere verklaring voor dit fenomeen? (cf. astrologie of andere helderzienden).

Er wordt te gemakkelijk van uitgegaan dat de kans dat de beurs naar boven of naar beneden gaat 50% is. De backtest van 60 jaar op de S&P500 leert ons het volgende: In 71,67% van de gevallen komt de beweging van de eerste week en het respectievelijke jaar overeen. Zeg nu zelf, een behoorlijk resultaat. Alleen kan een Inu?t die een volledig jaar op de noordpool zit te vissen, met de vingers in de neus een betere voorspelling maken. Hij hoeft alleen maar te zeggen dat de beurs gaat stijgen en haalt een gemiddelde score van 73,33%, beter dus dan de eerste vijf handelsdagen methode.

Bovenstaande redenering van 50/50 is dus foutief. Gemiddeld stijgt de beurs 3x meer dan ze daalt. Dit trekt dus de resultaten volledig krom. Beurzen stijgen nu ??nmaal traag en lang, en dalen kort maar heftig, volgens het zaagblad model. Hierdoor haalt het verband ?hoger 1ste week, hoger jaar? een zeer hoge score, nl. 86,5%. Terwijl ?lager, lager? slechts 47,8% haalt en dus ?lager, hoger? 52,2%. Het maakt niet uit wat die eerste week doet, hoger op het einde van het jaar wint gemiddeld over de jaren.
Ik ben er nogal zeker van dat er wel een dag of week is gedurende het jaar dat nog veel beter correleert dan dat de eerste week doet.
Wetenschappelijk gezien heb je veel resultaten nodig om experimenteel iets af te toetsen. 60 is weinig, nog minder heeft nauwelijks relevantie.

Er is ook nog een tweede fenomeen die een rol speelt. Vooral de methode zo januari zo het jaar, heeft daar last van.
Stel dat de beurs stijgt in januari met 8% en het jaar sluit af met 7% winst. De voorspelling komt uit, ondanks dat de beurs na januari feitelijk met 1% gedaald is. Wie ingestapt is op 1 februari zal weinig vreugde beleefd hebben met zijn gelijk.

Andere fenomenen die een invloed hebben:

-koersmanipulatie: zeker in Amerika
-een zichzelf bevestigende voorspelling
-…

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 19:17

Frank,
Uw reactie is zeer terecht en zeer interessant. Ik heb zelf ook nog wat verdere tests gedaan en kom dezelfde resultaten uit dan u.
Op basis van de laatste 60 jaar S&P 500 is er 73,33% kans dat de beurs op jaarbasis stijgt (slot op 31/12 > slot van 31/12 jaar ervoor) en 26,67% kans dat de beurs op jaarbasis daalt.
Als we na 5 handelsdagen hoger staan dan het slot van het jaar voordien, is de kans 86,48% dat we het jaar hoger afsluiten (dus hoger dan de 73,33% kans die er sowieso is).
Als we na 5 handelsdagen lager staan dan het slot van het jaar voordien, is de kans 47,82% dat we het jaar lager afsluiten (dus hoger dan de 26,67% kans die er sowieso is).
Conclusie: de eerste 5 handelsdagen hebben de laatste 60 jaar wel degelijk een voorspellende waarde gehad.

Met uw argument dat 60 testresultaten niet voldoende zijn om dit fenomeen te “bewijzen” ben ik het wel volledig eens.

Ook met wat u zegt over het januari effect ga ik akkoord. Vandaar dat ik enkel testen gedaan heb tot maximaal 10 tradingdagen.

Tenslotte is het uiteraard niet de bedoeling om enkel op basis van dergelijke regeltjes te traden. Niettegenstaande kan dit wel interessant zijn om in het achterhoofd te houden.

Reactie door Jef de Beursari - 8 januari 2011 om 19:18

Dan is er eigenlijk 86,48% kans dat de beurs dit jaar stijgt ? Joehoe ๐Ÿ˜€ !

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 19:19

De S&P 500 stijgen of de waarde van de USD verdampen …

Reactie door Meneer de schoolmeester - 8 januari 2011 om 19:22

Stel dat de beurs stijgt in januari met 8% en het jaar sluit af met 7% winst. De voorspelling komt uit, ondanks dat de beurs na januari feitelijk met 1% gedaald is.
Als je eerst 8% stijgt en dan 1% daalt eindig je wel niet op 7% winst … ๐Ÿ˜‰

Reactie door Louise - 8 januari 2011 om 19:27

Het feit dat de beurs een groter deel van de tijd bezig is met stijgen dan met dalen brengt ons ook naar de ethimologische oorsprong van de woorden long en short;
een longpositie hou je gemiddeld langer (long) aan dan een shortpositie (short)..

Reactie door debby - 8 januari 2011 om 19:51

De indicatoren die men gebruikt bij TA zijn toch meestal gebaseerd op herhalingspatronen uit het verleden. Die eerste handelsweek maakt eveneens deel uit van zo’n patroon en het lijkt mij dat hierdoor er zeker een bepaalde waarde kan aan gehecht worden.

Reactie door Frank Declerck - 8 januari 2011 om 19:55

Vincent,

U bent niks met die “voorspellende” waarde. De eerste 5 handelsdagen verliezen van de inuit.

Beurs gaat hoger: eerste 5 handelsdagen zeggen hoger, inuit zegt hoger: stand 32-32.
Beurs gaat lager: eerste 5 handelsdagen zeggen lager, inuit zegt hoger. stand: 43-44.
Inuit wint. Game over.

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 20:04

Maar als je enkel handelt op long-signalen (zoals dit jaar) zijn uw “voorspellingen” procentueel accurater dan die van de inuit.

Bij short-signalen is het niet verantwoord om te handelen (want kans op winst is kleiner dan 50%), maar je kan het signaal wel interpreteren als waarschuwing dat de kans op een negatief jaar groter is dan gemiddeld …

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 20:06

Bovendien benaderen wij dit vraagstuk bij nader inzien eigenlijk te “binair”: de vraag is niet alleen OF we stijgen/dalen, maar HOEVEEL …

Reactie door debby - 8 januari 2011 om 20:08

Maar zoals het met indicatoren gaat is het een aanwijzing, geen garantie ๐Ÿ˜‰

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 20:11

Als trader heb je slechts ??n garantie: niet tevreden : geld kwijt ๐Ÿ˜‰ !

Frank: Ik ben bezig met nog enkele bijkomende tests … Misschien moet de inuit uiteindelijk toch het onderspit delven …

Reactie door Frank Declerck - 8 januari 2011 om 20:17

Dan blijven er drie opmerkingen over:

1. Je handelt dan beter altijd long! Dit jaar, volgend jaar,…
2. Voorspelt de eerste vijf dagen ook hoeveel we gaan stijgen?
3. Wat is de fundamentele verklaring voor deze “voorspellende” waarde?

Reactie door Frank Declerck - 8 januari 2011 om 20:19

Vincent,

Weet dat de inuit zich vooral bezig houdt met vissen, in het voorspellen van de beurs is niet wat hem echt interesseert.

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 20:34

Nieuwe testresultaten:
1) LONG GAAN NA POSITIEF SIGNAAL OP 5DE HANDELSDAG:
-Gemiddeld resultaat: +11,80%
-Eindresultaat: +436,77%
-Aantal trades: 37
2) SHORT GAAN NA NEGATIEF SIGNAAL OP 5DE HANDELSDAG:
-Gemiddeld resultaat: -2,42%
-Eindresultaat: -55,73%
-Aantal trades: 23
3) ALTIJD TRADEN OP BASIS VAN HET SIGNAAL OP DE 5DE HANDELSDAG:
-Gemiddeld resultaat: +6,35%
-Eindresultaat: +381,04%
-Aantal trades: 60
4) OP DE 6DE HANDELSDAG SOWIESO LONG GAAN (SYSTEEM VAN DE INUIT):
-Gemiddeld resultaat: +8,21%
-Eindresultaat: +492,50%
-Aantal trades: 60

Moest de inuit simpelweg zijn longpositie geopend op 1 januari 1951 hebben aangehouden, dan had hij genoten van de kracht van samengesteld rendement en 6055% winst gemaakt !

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 20:41

Wat zijn bij “spread betting”-bedrijven de odds om op de 6de handelsdag te wedden of de beurs op de laatste handelsdag hoger/lager zal staan dan de slotkoers van het voorbije jaar ? Indien dit ongeveer 73,33 tegen 1 is, zou je hier op basis van het “vijfde handelsdag systeem” winst kunnen maken (door enkel te wedden bij “long” signalen).

Reactie door Frank Declerck - 8 januari 2011 om 20:42

Zolang hij maar voldoende tijd overhoudt voor te vissen, is hij al lang gelukkig. ๐Ÿ™‚

Reactie door Louise - 8 januari 2011 om 20:43

Dit is dan het ultieme bewijs dat pensioensparen adhv aandelenfondsen een must is!!!!

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 20:44

En best zo vroeg mogeilijk beginnen … Ikzelf had het geluk om in 2009 (jaar van het dieptepunt na de crash van 2007/2008) voor het eerst in loondienst aan het werk te gaan …

Reactie door Vincent - 8 januari 2011 om 20:46

Dankzij de hier op gang gekomen discussie is in ieder geval aangetoond dat dit “systeem” niet zo fantastisch is dan dat het op het eerste zicht lijkt …

Reactie door Vincent - 9 januari 2011 om 13:29

Op de volgende website worden de resultaten van verschillende analisten vergeleken:
http://www.analistenoverzicht.nl/historie.html

De winnaar van 2010 was “toevallig” iemand die blijkbaar elke week een stijging verwachtte …

Reactie door Frank Declerck - 9 januari 2011 om 13:37

Met andere woorden: al die beursanalisten hebben geluk dat onze inuit niet meedoet!

Reactie door Joe Blow - 9 januari 2011 om 13:44

Tja, als Jacko, Pino, Pingo de Inuit enz. niet meedoen is het niet moelilijk.

Reactie door Louise - 9 januari 2011 om 13:46

En die specialist die altijd long zit vraagt geld voor zijn adviezen??

Geef uw reactie





CFD TRADING




+



INTERNET PRIVACY






GRATIS PRODUCTEN






Menu

Recente artikels

Recente reacties

Zoeken

Archief

Tags